Stel uw bad is een huis, dan is de alkaliniteit, ook wel de hardheid genoemd, de fundering. Hier valt of staat de waterkwaliteit van uw bad mee. Voor elk type bad: zwembad, zwemvijver of hybride, is deze GH waarde erg belangrijk. Deze fundering draagt uiteindelijk namelijk de pH, de basis van uw bad en voorkomt enorme schommelingen door bijvoorbeeld weersinvloeden of gebruik. De ideale GH waarde ligt tussen de 8° en 12° dH. Het meeste kraanwater in Nederland is behoorlijk rijk aan calcium en magnesium en dus hard genoeg. We adviseren daarom altijd om de zwemvijver aan te vullen met kraanwater en niet met grondwater. U kunt uw hardheid controleren met test-strips en waar nodig de hardheidswaarde ophogen in het voor- of najaar.
Maar hoe werkt dat precies? Al het leven in uw zwemvijver produceert koolstofdioxide, ook wel bekend als CO2. Overdag nemen uw planten zonlicht en CO2 op en scheiden ze zuurstof af(fotosynthese). In de nacht draait dit proces zich om, het assimilatieproces van planten. Deze plantengroei zorgt tenslotte voor een mooie helderde zwemvijver (en ook hybride). Uw zwemvijverplanten hebben dus voldoende CO2 nodig voor een optimale groei.
Een juiste alkaliniteit (hardheid) zorgt voor een belangrijke CO2-buffer. Een overschot aan CO2, de voedingsstoffen voor planten, wordt gebonden met het calcium en/of magnesium en zo ontstaat carbonaat. Bij een tekort aan CO2 kunnen planten voeding onttrekken uit deze buffer. Zo blijft het milieu optimaal. De hardheid van uw bad (GH), tezamen met deze tijdelijke hardheid (carbonaat, KH waarde) ontvouwt zich in uw pH-waarde, de zuurtegraad. Deze waarde zegt dus vooral iets over de hoeveelheid CO2 in uw bad. Een minimale hoeveelheid van 5mg CO2 per liter water is nodig voor een optimale plantengroei.
Een gezonde pH-waarde is dus afhankelijk van de GH waarde en de KH waarde. Bij een te lage GH, een tekort aan calcium voor het overtollige CO2 om te kunnen binden, treed er verzuring op. Uw pH gaat omlaag en er treed zuurstoftekort op. Dit komt in de praktijk zelden voor. Een wat hogere pH komt regelmatig voor en heeft te maken met schommelingen in het CO2 gehalte van uw water. Dit is ‘s morgens lager en ‘s avonds hoger door opname en afgifte van CO2. Een té hoge pH-waarde (9 of 10) kan komen door een tekort aan activiteit van het bacterieleven. Om dit te voorkomen in onze zwemvijvers zorgen wij voor een goede balans door voldoende waterplanten en de juiste soorten.
Als uw hardheid de fundering is dan kunt u de pH-waarde zien als de muren. Deze muren dragen het dak: de desinfectie. Een goede pH is in een zwembad en hybride dus even belangrijk. De desinfectiemethoden zijn er namelijk mee gebaat dat de pH-waarde goed is. Daarom wordt de pH-waarde bij deze type baden altijd gemeten en waar nodig bijgestuurd. Zo kan de desinfectie, of het nou gaat om elektrolyse of hydrolyse, optimaal zijn werk doen. Zo kunt u genieten van een optimale waterkwaliteit van uw bad.