Uw zwemvijver oogt mooi in de tuin maar u heeft hem natuurlijk niet alleen om naar te gaan kijken. U wilt er in zwemmen. Nu is het niet vanzelfsprekend dat uw zwemvijver een fijne temperatuur bereikt door de zon. In het vroege voorjaar of in het late najaar wilt u wellicht er ook gebruik van maken maar dan is het water absoluut niet boven de 25 graden. U wilt dus uw zwemvijver verwarmen.
Is het überhaupt mogelijk om een zwemvijver te verwarmen? Ja, een zwemvijver is prima bij te verwarmen. Wij gebruiken daar warmtepompen voor. Deze koppelen we aan de retourleiding naar het plantenfilter. Zo komt er warm water terug in uw zwemvijver. De planten en de waterkwaliteit hebben er bij onze zwemvijvers in de praktijk geen last van. Ik kan alleen over onze eigen zwemvijvers oordelen omdat ik hier ervaring mee heb. Afgelopen zomers hebben we erg lange en warme periodes gekend. Het water in de zwemvijvers was voor langere tijd 28 graden en warmer. Het was voor ons ook spannend hoe de zwemvijvers hier op zouden reageren. Achteraf kan ik zeggen dat de waterkwaliteit goed is gebleven en dat de waterplanten het goed hebben gedaan. Warm water voor een langere periode kan dus geen kwaad.
Door het gebruik van zwart EPMD folie is een zwemvijver als snel bij de eerste zonnestralen gemiddeld 3 graden warmer dan een zwembad. Dit is een mooie bijkomstigheid.
Hoe werkt een warmtepomp nou? Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken aan de buitenlucht en deze af te geven aan het water. Zelf genereren ze dus geen warmte. Buitenlucht wordt aangezogen door een ventilator en gaat door een warmtewisselaar die gevuld is met gas. Dit gas wordt opgewarmd door de lucht en gaat naar een compressor. Door het samendrukken van het gas wordt het nog verder opgewarmd waardoor het zeer heet wordt. Een pomp laat het hete gas door buizen circuleren waarlangs het zwembadwater gepompt wordt waardoor dit opwarmt.
Het verwarmen van een zwemvijver kost energie. Energie kost geld dus u wilt de warmte goed vast houden in uw zwemvijver. Aan het wateroppervlakte verdwijnt de warmte het snelst. Dit komt door verdamping. Dit gebeurt met name s ’nachts als het buiten afkoelt. Uw zwemvijver daarom afdekken met een lamellen afdekking is mogelijk en zelfs aan te raden. U houd uw warmte daardoor goed vast. Ook kunt u kiezen voor solar lamellen waardoor uw zwemvijver water ook nog ééns vanzelf opwarmt als de zon schijnt. Een ander bijkomend voordeel is dat u veel minder directe UV zonlicht in het water heeft waardoor het folie veel schoner blijft.